za 29 juni 2019
18:15
Het Hemels Gewelf van James Turrell (Kijkduin)

Dit concert is uitverkocht.

Van componist Anna Korsun klinkt het niet eerder uitgevoerde Sirene uit 2014, waarin de zangers te midden van de bezoekers ritselen, fluisteren en zingen. Elke zanger is uitgerust met een ‘sourdine’, een buis van karton of plastic die het stemgeluid dempt. De tekst is geschreven in een niet-bestaande taal en de zangers hebben de opdracht hun partij naar eigen inzicht levendig te maken. De uitvoering van Sirene, dat geen vaststaande duur heeft, vindt plaats in Het Hemels Gewelf, een landartobject in Kijkduin van de kunstenaar James Turrell. Het heeft de vorm van een grote kom in het duinlandschap. Publiek en koorleden nemen beneden plaats.

Voor de wereldpremière van Signale (2019) verplaatsen de koorleden zich ieder met een megafoon naar de rand van de kom, zodat ze om het publiek heen komen te staan. Dit megafoonkoor benadrukt de weidsheid van het duinlandschap, waarin de muziek verwaait en wellicht de aandacht zal trekken van strandgangers en wandelaars. Bovenal is Signale een informeel werk: niet alleen wordt de stem op een niet-traditionele manier gebruikt, ook mag het publiek in het gras gaan zitten of liggen.

Signale kwam tot stand in opdracht van de Johan Wagenaar Stichting en met steun van Fonds 1818, Donny Brandon & Evert Sevenhuijsen en vele particuliere donateurs. Met dank aan Stroom Den Haag.

De muziek van Anna Korsun (Oekraïne, 1986), die in Duitsland woont en lesgeeft in Amsterdam, is volgens Saskia Lankhoorn tegelijk herkenbaar én mysterieus: ‘Haar gebruik van de stem is heel intrigerend. Ze kan stemmen laten klinken als verleidelijke riviergeesten, als boosaardige heksen, als vriendelijk kaboutergefluister of afkomstig uit een niet-bestaand land.’

Korsun schrijft geregeld voor niet-geschoolde stemmen – volgens Saskia Lankhoorn typerend voor de werkwijze van sommige componisten uit de huidige generatie, die op zoek zijn naar een ander geluid. Amateurmusici brengen een eigen en persoonlijke klankwereld met zich mee. En tegelijkertijd vormen zij de opening naar een nieuw publiek voor moderne muziek.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten