za 10 maart 2012
15:00
Korzo
Prinsestraat 42 Den Haag

Hugo Morales Murguía is Composer in Residence bij het Haagse Ensemble Modelo62. Hij schrijft voor hen drie nieuwe stukken. Een eerste compositie Tonewood van dit project ging in mei 2011 in première tijdens het festival Breaking the Waves in Utrecht. Voor dit stuk gebruikt Hugo transductoren om verschillende resonanties van het hout van de instrumenten te laten klinken. Op dit moment werkt hij aan een trio voor blaasinstrumenten/blaasobjecten en aan een werk voor de volledige bezetting van Ensemble Modelo62: fluit, klarinet, trompet, gitaar, piano, slagwerk, viool, cello en contrabas. Het werk van Hugo Morales is gebaseerd op het gebruik van ongebruikelijke instrumenten en het onconventionele gebruik van traditionele instrumenten. Hij ontdekt bij elk instrument nieuwe muzikale mogelijkheden voor het bespelen hiervan en combineert deze met het bespeelbaar maken van alledaagse voorwerpen. Als een echte laborant onderzoekt en experimenteert hij tot hij weer een nieuwe uitvinding doet. Zo weet hij geluiden uit instrumenten te halen waarvan je niet wist dat ze bestonden.
De afgelopen maanden hebben de musici van Ensemble Modelo62 met Hugo zijn laatste experimenten uitgeprobeerd. Het resultaat hiervan is te zien in het programma soundeconstruction waarin naast het werk van Morales stukken te horen zijn van John Cage, Alvin Lucier en Gilius van Bergeijk, inspiratiebronnen van Morales.

Hugo Morales Murguía (1979, Mexico) woont en werkt in Den Haag en is naast componist sonoloog. Eerder schreef hij werk voor o.a. Klang, het Arditti Quartet, Ensemble MAE en Brooomm! Hij won verschillende prijzen, waaronder International Jurgenson Competition 2007, International Gaudeamus Music Week 2008, SPNM Shortlist 2008-11, en International Forum of New Music 2010

ENSEMBLE MODELO62
Het conservatorium van Den Haag is een epicentrum voor nieuwe muziek. De muziekopleiding trekt dan ook jonge creatievelingen uit de hele wereld aan. Zo beschouwd is het niet meer dan logisch dat juist op deze plek Ensemble Modelo62 ontstond; een jonge groep getalenteerde musici met roots in alle uithoeken van de wereld, van Argentinië en Nederland, tot Servië en Canada. Allen met een fijne neus voor nieuwe noten.

Het Haagse Ensemble Modelo62 werd in 2003 opgericht aan het Koninklijk Conservatorium. Sindsdien koestert de club een extreme voorliefde voor nieuwe muziek, die het met de intensiteit van een rockband over het voetlicht brengt.
De komende tijd werkt het jonge gezelschap nauw samen met componist Hugo Morales Murguía. In zijn composities weet de Mexicaan onalledaagse geluiden uit alledaagse instrumenten halen, en even makkelijk tovert hij alledaagse voorwerpen om tot onalledaags instrumentarium. Elk werk van Morales is bovendien gestoeld op een nieuw concept, met een totaal eigen klankwereld als eindresultaat.

Yolanda Uriz Elizalde– fluiten
Jorge López García– klarinetten
Justin Christensen – trompet
Santiago Lascurain – gitaar
Teodora Stepančić – piano
Orlando Aguilar Velazquez – slagwerk
Rebecca Huber – viool
Jan Willem Troost – cello
Vasilis Stefanopoulos – contrabas
Ezequiel Menalled – dirigent

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten