za 10 maart 2012
19:00
Theater De Regentes

Tijdens deze editie van Dag in de Branding staat de muziek en esthetiek van John Cage centraal. Het Verre Oosten was een grote inspiratiebron voor hem: onder meer het Boek der Veranderingen (de ‘I Ching’) en het zenboeddhisme waren belangrijke leidraden bij het componeren. Misschien is het daarom dat de traditionele Japanse muziek, met haar bijzondere aandacht voor timbre en haar fluisterzachte dynamiek, zich zo goed verhoudt tot de klankwereld van Cage.
In dit concert vertolkt Junko Ueda eeuwenoude Japanse liederen. De shomyo-zangeres begeleidt haar verhalende liedkunst met meesterlijk spel op de satsuma biwa, een rechtopstaande luit die met een grote plectrum wordt bespeeld. Ook staat het biwa-stuk Voyage van Toru Takemitsu op het programma. Pas na een ontmoeting met Cage leerde het Japanse avant-garde icoon zijn vaderlandse muziekcultuur op waarde te schatten

Junko Ueda, a master in musical silence… a musical beauty, which is not known in Europe… West Deutsche Zeitung,
A voice full of mystery and solemnity, yet sensuality… Le Monde, France
Breath taking beauty… her audience are caught within two seconds… de Volkskrant

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten