20:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12
Den Haag

Concert lecture

Karlheinz Stockhausen – Region IV uit Hymnen

Cristiano Melli, presentator

20:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12
Den Haag

Componist Karlheinz Stockhausen (1926-2007) wordt beschouwd als een van de grondleggers van de elektronische muziek. Zijn experimenten in de eerste elektronische studio’s  en een groot aantal werken waarin hij elektronica op spectaculaire en baanbrekende wijze toepaste, hebben grote invloed gehad op generaties van componisten na hem.  Vooral popmusici bleken zijn uitvindingen op te pikken en te gebruiken. Hieraan dankte hij zijn ‘eretitel’ Papa Techno.

In het Paard van Troje introduceert componist Cristiano Melli fragmenten uit belangrijke elektronische werken van Stockhausen in een vier-kanaals geluidsweergave. U hoort de volledige Region IV uit HYMNEN (1969).  In HYMNEN combineert Stockhausen volksliederen van landen over de hele wereld, bewerkt ze in zijn eigen elektronische processen en combineert ze met geluids-samples die hij zelf opnam, waaronder ook het geluid van zijn eigen ademhaling. Zo gaf Papa Techno adem en leven aan de elektronische muziek.

Lees het programma
Beluister de festivalpodcast

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten