21:30
Koninklijk Conservatorium, Arnold Schönbergzaal
Juliana van Stolberglaan 1
Den Haag
21:30
Koninklijk Conservatorium, Arnold Schönbergzaal
Juliana van Stolberglaan 1
Den Haag

Karlheinz Stockhausen schreef voor zijn operacyclus LICHT niet minder dan 25 uur visionaire muziek. Een hoogtepunt is de puur instrumentale tweede akte uit Donnerstag aus Licht: Michaels Reise um die Erde. In dit concert voor trompet en orkest reist de aartsengel Michael over de aarde. Hij strijkt neer in Keulen, New York, Japan, Bali, India, Centraal Afrika en Jeruzalem. Elke plaats krijgt zijn eigen geluid. In New York klinkt jazz door, in Japan keizerlijke hofmuziek en op Bali gamelan. Zijn reis moet Michael bekopen met de dood, wat Stockhausen associeert met het sterven van Christus. Ook Michael vaart vanuit Jeruzalem ten hemel, waar hij met de beeldschone maan-Eva een mystiek en sensueel duet uitvoert. Het inspireerde Stockhausen tot een lucide partituur, die hallucinerend mooie klankwerelden oproept. Christian Karlsen dirigeert het orkest met masterstudenten van het Koninklijk Conservatorium. De aartsengel Michael wordt vertolkt door de Nederlandse trompettist en eminent Stockhausen-vertolker Marco Blaauw.

Meer over Stockhausen (wikipedia)

Lees het programma
Beluister de festivalpodcast

Foto: Karlheinz Stockhausen oktober 1994 in de Studio voor Elektronische Muziek van WDR Cologne, tijdens de productie van de elektronische muziek voor Freitag aus LICHT.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten