Theater aan het Spui
Spui 187 Den Haag

Kathinkas Gesang als Luzifers Requiem is een van de meest geïnspireerde delen uit Stockhausens operacyclus LICHT. In deze instrumentale scène uit Samstag aus LICHT celebreert een fluitspelende kat een requiem voor Luzifer die schijndood in zijn graf ligt. 24 Rituele oefeningen moeten zijn ziel naar de verlichting brengen. Kathinka wordt begeleid door zes figuren die slagwerkinstrumenten bespelen. Zij staan rondom het publiek en creëren een magische maar ook humoristische sfeer. Luzifer blijkt immers niet echt dood te zijn.

Stockhausen schreef deze scène voor zijn muze Kathinka Pasveer, die hij ontmoet had toen zij nog studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij wilde haar uitdagen grenzen te verleggen. In zijn partituur vraagt hij om bijzondere speeltechnieken, microtonale passages en een geraffineerde combinatie van zang en fluitspel. Het resulteerde in een betoverende fluitsolo die geen luisteraar onberoerd laat.

Meer over Stockhausen (wikipedia)

Lees het programma
Beluister de festivalpodcast

Foto: Kathinka Pasveer speelt Kathinkas Gesang, van Karlheinz Stockhausen, tijdens de Donaueschinger Musiktage, 15 oktober 1983

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten