15:00
Korzo
Prinsestraat 42
Den Haag
15:00
Korzo
Prinsestraat 42
Den Haag

Edgard Varèse was een onafhankelijke geest die altijd op zoek was naar totaal nieuwe klanken. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw experimenteerde hij met nieuwe speeltechnieken en ongebruikelijke instrumentencombinaties. Omdat hij compromisloos was en een perfectionist, liet hij maar een klein oeuvre na, dat moeiteloos past op twee cd’s. Niettemin was zijn invloed enorm. Igor Stravinsky, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, maar ook Frank Zappa werden door Varèse’s eigenzinnige muziek diepgaand beïnvloed.

Zijn musici stelde Varèse op verschillende plekken in de ruimte op. Hij hield van een royaal aantal decibels. Het is muziek die je live moet horen. Dat lukt helaas maar zelden, omdat Varèse vraagt om onalledaagse bezettingen met veel slagwerkinstrumenten en blazers. In Ionisation loeien sirenes en in Désert klinkt elektronische muziek. Voor deze editie van Festival Dag in de Branding komen tientallen masterstudenten van het Koninklijk Conservatorium in Korzo samen om Varèse’s baanbrekende meesterwerken uit te voeren onder leiding van dirigent Christian Karlsen. Grijp deze kans met twee handen aan.

Meer over Edgard Varèse (wikipedia)

Lees het programma
Beluister de festivalpodcast

Foto: © Archive of the Stockhausen Foundation for Music, Kürten, Germany (www.karlheinzstockhausen.org)

Karlheinz Stockhausen (l) en Edgard Varèse in 1966.
Karlheinz Stockhausen (l) en Edgard Varèse in 1966.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten