za. 19 oktober
14:15
Haags Hoog
Televisiestraat 2 Den Haag
Voorprogramma: nieuw werk van maker-in-residence Myrto Nizami
Tickets kopen

Het Keuris Saxofoonkwartet bestaat tien jaar en viert dat met een flink stuk akoestische taart. Het programma ‘Piece of Cake’ omvat vijf stukken van Nederlandse en Amerikaanse makelij, vol knipogen naar jazz en improvisatiemuziek – genres die nauw verknoopt zijn met de saxofoon. Het Keuris Kwartet, gespecialiseerd in hedendaags repertoire, sleepte in het afgelopen decennium verschillende prijzen in de wacht. In ‘Piece of Cake’ laten ze horen hoe je een feestje maakt van een concert.

Een titel als Kwispelgerst is al genoeg om een glimlach op je gezicht te toveren, nog voordat je een noot gehoord hebt. Chiel Meijering schreef het al in 1995, maar het energieke, groovende stuk klinkt kakelvers. Dan VanHassel componeerde zijn Schizoid Devices speciaal voor het Keuris, dat geknipt is voor de opwindende beatbox-achtige sfeer van plopjes en piepjes. De laatste twee stukken, van Michael Torke en Phil Wood, zijn lichter van toon en monden uit in een feestelijke jamsessie.

Daartussen, centraal op het programma, staat het inmiddels klassieke Facing Death van Louis Andriessen uit 1990. Andriessen schreef het oorspronkelijk voor de strijkers van het Kronos Quartet, maar de versie voor saxen is minstens zo sterk. De bewerking snijdt hout: geïnspireerd door de autobiografie van Miles Davis bracht Andriessen een ode aan de vroege bebop waar hij zo van hield, en hij verwerkte er verschillende citaten van bebop-koning Charlie Parker in.

Keuris Quartet - Foto: Aleksandra Grycko
Myrto Nizami - Foto: Bart Grietens

In het voorprogramma presenteert maker-in-residence Myrto Nizami een nieuw deel van haar kameropera-in-wording. In de juni-editie was daarvan een eerste voorproefje te horen, nu volgt een nieuw deel van het project, voor één instrument en elektronica.

Dit concert vindt plaats op een unieke locatie: een glazen kas op het dak van Haags Hoog. Kom vooral op tijd om met een drankje in de hand te genieten van het fenomenaal uitzicht over onze mooie stad!

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten