za 23 mei 2009
23:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag
Met een film van Hal Hartley

Louis Andriessen – The New Math(s) voor flauto traverso, viool, sopraan, marimba

elektronische toevoegingen: Michel van der Aa

film: Hal Hartley

De film The New Math(s) (Nieuwe Wiskunde) van componist Louis Andriessen en onafhankelijk filmmaker Hal Hartley gaat over wiskunde en plezier. Centraal in de handeling staan een wiskundige vergelijking die op een schoolbord is geschreven, en een docent met twee studenten die discussiëren over de betekenis ervan. Hun conflict wordt uitgedrukt in beweging, een gevecht dat een soort dans wordt, waarin elementen uit Kong Fu-films uit Hong Kong en de vroeg expressionistische cinema doorschemeren. De tijd staat stil, de muziek en de karakters achtervolgen zichzelf, door het hele gebouw omhoog naar het dak. The New Math(s) kwam tot stand in opdracht van de BBC (Groot Brittannië) in samenwerking met de NPS (Nederland) in 1999/2000. Vier componisten (Louis Andriessen, John Taverner, Karlheinz Stockhausen en Adrian Utley van Portishead) werden ieder gevraagd een filmmaker te kiezen om mee samen te werken aan een korte film. Andriessen en de uit New York afkomstige filmmaker Hal Hartley (The Unbelievable Truth, Flirt, Simple Men) maken samen deel uit van dit grootschalige project waartoe de BBC de aanzet gaf.

 “De muziek is geschreven voor ELECTRA. Het stuk bestaat uit drie catches plus een introductie, voor flauto traverso, viool, slagwerk en sopraan. Deze catches, Engelse canons uit de zestiende eeuw, zijn een verwijzing naar een van de thema’s van de film: de achtervolging. Iedere catch is sneller dan de voorgaande. Dit effect wordt versterkt door het bandmateriaal, waarop behalve instrumenten ook een klok te horen is die door de slagwerker wordt gespeeld, en een tapdanser. Het ritme van de tapdans is een knipoog naar de films uit de jaren dertig. Het bandmateriaal werd gecomponeerd door Michel van der Aa.”

Louis Andriessen

The Daily Telegraph, London, over The New Math(s)
“A lighter note was struck in The New Math(s), Hal Hartley and Dutch composer Louis Andriessen collaborated on this charming short, a comic martial-arts love triangle fought out before a blackboard covered with mathematical formulae. The music, played live by the excellent four-piece ELECTRA ensemble, was amiable post-Stravinsky.”

Sinds de oprichting in 1999 werkte ELECTRA nauw samen met Louis Andriessen. ELECTRA speelde de muziek in The New Math(s) waarin Louis Andriessen samenwerkte met filmmaker Hal Hartley op verzoek van de BBC en de NPS. Deze film is onderdeel van het langlopende programma ELECTRA & FILM, een platform voor het uitwerken van nieuwe composities in combinatie met live images en film.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten