za 28 september 2013
16:30
Nieuwe Kerk
Spui 175 Den Haag

“I’m not the one writing my music,” Claude Vivier once said, “perhaps it’s written by the flowers I smelled, a gesture I made, people I saw, the stars, you never know.”

Journal (1977): 1: Jeugdjaren | 2: De liefde | 3: De dood | 4: Na de dood
Claude Vivier werd in 1948 in Montreal geboren en in een weeshuis geplaatst. Zijn natuurlijke ouders heeft hij nooit gekend. Hij is zijn leven lang tevergeefs op zoek geweest naar zijn moeder. Zijn frustratie hierover is te horen in een aantal van zijn composities waarin hij, heel aangrijpend, met haar probeert te communiceren. “Tijdens het schrijven van Journal was het net of er iemand in de kamer aanwezig was die wilde dat ik dit stuk zou maken”.

O Sacrum Convivium van Messiaen uit 1937 is een gebed uit het Tridentijns Missaal (1570). Het gaat terug op het verhaal over het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag, dat in drie evangelies wordt verteld, waarbij Jezus het ritueel van de transsubstantiatie uitvoert, d.w.z. de verandering van brood en wijn in lichaam en bloed van Christus.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten