za 9 oktober 2010
16:45
Kloosterkerk
Lange Voorhout 4 Den Haag

MUZIKALE PROCESSIE van het Theater a/h Spui naar de Kloosterkerk | Onderweg worden de volgende Sardana’s gespeeld:
Josep Saderra (1883-1970), Mercè
Rafael Martinez Valls (1895-1946), Cançó d’amor i de guerra
Jordi Paulí (1969), Mariona
Manel S. Puigferrer (1908-2000), Lita
Ricard Viladesau (1918-2005), Girona 1.808 (sardana over de inval van Napoleon in Girona)

Over Cobla La Principal d’Amsterdam 
Van oudsher speelt een cobla de sardana, een eeuwenoude kringdans die de Catalanen uitvoeren op pleinen van dorpen en steden. Cobla La Principal d’Amsterdam, opgericht in 1987, is een formatie van professionele musici die sardana’s ten gehore brengen uit liefde voor deze melancholieke, trotse en meeslepende mediterrane muziek. Maar het Amsterdamse orkest gaat verder. Want de elfkoppige cobla is een inmiddels alweer 150-jarig, uniek fenomeen met een rijke, veelbewogen historie. Een fenomeen dat het verdient om nader te worden verkend. En Amsterdam maakt deel uit van Nederland, niet van Spaans of Frans Catalonië. Dus zet La Principal d’Amsterdam vanuit háár belevingswereld projecten op touw met herschreven oude dansmuziek en nieuw gecomponeerde, aanstekelijke werken, al dan niet in samenwerking met prominente solisten. Dit steeds met een focus op de landen aan de Middellandse Zee en vanuit een fascinatie voor de huidige, cultureel zo diverse samenleving. Daarbij zijn de musici er steeds alert op of ze iets van de roots van de sardana tegenkomen.

Het repertoire van het orkest omvat talloze sardana’s. Bovendien speelt het ook andersoortige muziek voor cobla, waaronder nieuw geschreven werken van Nederlandse en buitenlandse componisten als Cornelis de Bondt, Calliope Tsoupaki, Chiel Meijering, Huba de Graaff, Roderik de Man, Michiel Braam, Dick van der Harst, Wouter Vandenabeele, Roy Paci en Paolo Fresu. En, niet te vergeten, bewerkingen, van bijvoorbeeld Gershwins Rhapsody in blue en muziek uit vroeger tijden (Les Indes galantes van Rameau, Praetorius, het Llibre Vermell, etc.).

De Amsterdamse cobla treedt regelmatig op in binnen- en buitenland: ze geeft concerten op alle mogelijke Nederlandse en buitenlandse podia (Concertgebouw Amsterdam, Concertgebouw Brugge, Vredenburg Utrecht, De Doelen Rotterdam, enz.), en festivals (Nacht van de Poëzie, Cross-linx, Festival Mundial, Music Meeting, enz.), was te gast bij diverse radio- en tv-programma’s, wordt gevraagd voor (bedrijfs)feesten, maakt regelmatig concertreizen naar Parijs en was tevens te horen in steden als Hannover, Frankfurt, Düsseldorf en Luxemburg. Constante in deze concertpraktijk is de tweejaarlijkse tournee door Spaans en Frans Catalonië, altijd op de voet gevolgd door de plaatselijke media. Het orkest gaf en geeft concerten met dirigenten als Ali Groen, Bas Wiegers, Rutger van Leyden en Stephan Pas en met solisten als Claron McFadden, Arnout Lems, het Egidius Kwartet, Karin van Arkel, Marieke Koster en Dorona Alberti (zang), Albert Guinovart, Marcel Worms en Marianne Boer (piano), Jordi Molina (tenora), Huib Ramaer (spreekstem), Theo van Tol (accordeon) en hét kinderkoor van Catalonië, het Cor Vivaldi.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten