za 12 december 2009
20:30
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag

Gerard Bouwhuis (piano) en Heleen Hulst (viool) vormen een duo sinds zij in 1993 een tournee maakten door Canada en de Verenigde Staten. In 2005 richtten zij Nieuw Amsterdams Peil op, een groep musici gespecialiseerd in de ongedirigeerde kamermuziek van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het duo legt zich vooral toe op het repertoire van de twintigste eeuw. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hen op waaronder Paul Termos, Cornelis de Bondt, Elmer Schönberger, Peter Adriaansz en Martijn Padding.

Arvo Pärt – Fratres
Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in zijn jonge jaren schreef componist Arvo Pärt in een strenge, seriële stijl. Voordat Pärt tot zijn kenmerkende muziek van ‘tintinnabuli’ (‘belletjes’, genoemd naar de klok-achtige, beierend-herhalende compositietechniek) kwam, moest hij door een crisis van acht jaar heen. Tussen 1968 en 1976 componeerde hij geen noot, omdat hij twijfelde aan zijn eigen muzikale oprechtheid. Hij besefte dat het hedendaagse componeren het spoor bijster was geraakt. “Waarom moet je als componist progressief bezig zijn? Alleen omdat het hoort?” zo vroeg hij zich af. Met werken zoals Fratres componeerde hij vanaf het midden van de jaren zeventig als een onbeschreven blad het eerste werk in zijn hoogstpersoonlijke stijl: eenvoudige, heldere lijnen die in klokachtige klanken een mysterieuze sfeer oproepen. Met die eenvoudige iconische muziek op religieuze basis beleefde hij in de jaren tachtig zijn doorbraak in het westen (in 1981 emigreerde hij zelfs naar Berlijn), toen Paul Hillier en het Hilliard Ensemble Pärts vocale muziek ‘ontdekten’. Tegen alle stromen in was Pärt intussen lid geworden van de Grieks Orthodoxe kerk. Zijn diepe geloof draagt hij sindsdien in al zijn werken uit.

State-X New Forms Festival 2009 > X-plore / X-plain / X-pect!

Op vrijdag en zaterdag 11 en 12 december 2009 vindt de zesde editie van het festival State-X New Forms plaats in en rondom het Paard van Troje met als uitbreidingslocatie het cultuurcentrum Koorenhuis in Den Haag. Dit tweedaagse internationaal georiënteerde festival van avant-rock, cutting-edge electronics en nu-art zal dit jaar wederom in het teken staan van experimentele muziek en kunst. State-X New Forms 2009 presenteert o.a. Peter Greenaway, Battles, Falty DL, zeitkratzer orchestra, Three Trapped Tigers, Jon Hopkins feat. Davide Rossi en Slaraffenland.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten