za 12 december 2009
15:00
Theater aan het Spui
Spui 187 Den Haag

Centraal in ‘Elevated Extended’ staat Men van de Amerikaanse componist en Pulitzer Prize- winnaar David Lang. Lang beschouwt het verstilde en langgerekte Men als een tromboneconcert. Niet omdat de solopartij op de voorgrond treedt, maar omdat die op een tragische manier probeert zijn lange, droeve tonen over het voetlicht te brengen. “Men is about men, and the history of men”, zegt Lang hierover. Kunstenaar Matt Mullican maakte met archiefmateriaal een film op Langs muziek, onder de titel Elevated. De documentaire zwartwitbeelden passen naadloos op de roerloze klanken uit het ensemble. Lunapark voerde in september de Nederlandse première van Men (muziek) en Elevated (muziek en film) uit. In de Dag in de Branding is het werk voor het eerst boven de rivieren te horen.

Op weg naar Elevated wordt het publiek alvast in de stemming gebracht met muziek van Aphex Twin. In de bewerkingen van Anthony Fiumara vormen de strakke jungle beats van Richard D. James – zoals zijn echte naam luidt – een stevig contrast met de zwevende klanken uit de USA.

Lunapark is een nieuw Brabants ensemble, opgericht door Arnold Marinissen en Anthony Fiumara, met Marinissen als dirigent.

Dat de grenzen tussen hoge en lage kunst steeds meer vervagen, daar geloven we bij Lunapark niks van. Maar dat er in de hedendaagse muziek gebieden zijn waar ruimte is voor de meest uiteenlopende stromingen – dat vinden we wél interessant. Lunapark wil deze muziek in al haar verscheidenheid laten horen. De naam staat voor het machinale in de stukken die het ensemble uitvoert. Maar ook voor spanning, het avontuur, de pret, de onverwachtse bochten, de snelle loopings en het uitzicht op de blauwe lucht.

Dat verrassende zit hem niet alleen in de programmering, waar je op één avond van de ene muziekhoek naar de andere kunt worden geslingerd. Pop- en rockinvloeden staan er gebroederlijk naast meer klassiek georiënteerde werken. Naast klassieke concertzalen treedt het ensemble nadrukkelijk ook op in jazz- en popzalen. Lunapark selecteert zijn jonge en meer ervaren topmusici op die brede blik. Die samenstelling en het avontuurlijke repertoire maken Lunapark tot een uniek ensemble in het Nederlandse muziekleven. Niet voor niets heeft Lunapark zijn natuurlijke thuis gevonden op Strijp-S in Eindhoven – het oude Philips-terrein dat het epicentrum is geworden voor jonge makers die zich op het snijvlak van media en verschillende genres begeven.

Koen Kaptijn – trombone | Xabier Lijo – althobo | Roald Rogiers – basklarinet | Joke van Loon – baritonsaxofoon | Arnold Marinissen – leiding, slagwerk | Ron Colbers – slagwerk | Toon Bierman – piano | Aart Strootman – elektrisch gitaar | Annegret Mayer-Lindenberg – altviool | Marc van den Munckhof – violoncello | Erik Versteeg – contrabas

AU (uitgesproken als Eej-Joe) is de band van multi-instrumentalist Luke Wyland. Wyland startte AU toen hij afstudeerde aan het Massachusetts College of Art in Boston en vond daarna aansluiting in de secene van Portland. AU bestaat behalve uit Luke Wyland ook uit Dana Valatka op drums, maar de pool groeit soms uit tot een reuzenbezetting met koor en andere instrumentalisten. Hoewel hij tegenwoordig in Portland Oregon woont, kun je duidelijk horen dat Wyland op verschillende plekken in de VS heeft rondgezworven. Het Amerikaanse landschap is overal, net zoals het heden en verleden. AU maakt geen gewone psychedelische folk, daarvoor zijn Wyland en zijn vrienden veel te behendig op hun instrumenten en besteden ze bovendien teveel aandacht aan kleine aspecten van hun sound. AU luistert net zo lief naar hedendaags klassiek als naar de popmuziek uit Amerika.

Op een dwaalspoor door het leven is MiaMia roodkapje. Klein van stuk, soms wat naïef, maar gevaarlijk nieuwsgierig en eigenwijs. Van tekenen en schilderen dwaalde ze naar industrieel design, nam een bospaadje naar film, stortte zich op de journalistiek om vervolgens via de poëzie bij geluidskunst terecht te komen. Steeds door iets op de hielen gezeten, zonder al te lang de vruchten te plukken van dezelfde boom. Gedreven door een hang naar het experiment, neemt de van oorsprong Roemeens-Hongaarse MiaMia geluid in zich op als een gulzig dier. Samengesmolten met flarden poëzie giet ze het uit in de vorm van soundscapes. De grote boze wolf blijkt zij zelf.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten