za 12 december 2009
19:15
Korzo5HOOG

Met Kristal brengt De Veenfabriek een ode aan de componist Edgard Varèse (1883-1965). Varèse zocht, ondanks alle tegenwerking en verzet, zijn leven lang naar de bevrijding van de klank uit zijn historische teugels. Varèse introduceerde nieuwe instrumenten, waaronder de sirene, in het bestaande orkestrale instrumentarium en bracht zo een vernieuwing in de muziek te weeg.

Kristal is een concertant portret over Edgard Varèse – verteld, gezongen en gemusiceerd door acteurs Yonina Spijker en Reinout Bussemaker en het negenkoppige sireneorkest van De Veenfabriek. De voorstelling maakt het verlangen van Varèse tot werkelijkheid en houdt een pleidooi voor de schoonheid van het experiment.

Regie: Paul Koek | Compositie: De Veenfabriek

Met: Ton van der Meer, Bo Koek, Rik Elstgeest, John van Oostrum, Reinout Bussemaker, Yonina Spijker, Paul Koek, Wessel Westerveld, René Bakker, Hans van der Meer

Met dank aan: John Heijmans

Wouter SnoeiHysteresis (voor sirenes en live elektronica)

Wouter Snoei gaat na composities voor onder meer stem, rietkwintet en krijtbord nu op ontdekkingstocht naar de verborgen klankwereld achter de sirene. Een instrument waarvan iedereen denkt te weten hoe het klinkt, maar dat in werkelijkheid veel dynamischer is en bijvoorbeeld ook fluisterzachte klanken of snelle bewegingen voort kan brengen. De enerzijds grillige en onvoorspelbare sirenes zijn aan de andere kant ook juist simpel en direct. Terwijl hij gebruik maakt van live elektronica benadrukt Snoei deze contrasten. De elektronica reageert op de klanken door ze te vangen, vast te houden en te bewerken in deze levendige en intense compositie.

Na zijn studie Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag verzorgde Wouter Snoei (Amsterdam 1977) de klankregie van stukken van o.a. Luigi Nono, John Cage en Gérard Grisey. Naast composities voor solo live-ektronica componeerde hij diverse stukken voor elektronica met instrumenten en/of stem. Voor Pulse (solo live-elektronica) ontving hij de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs 2004. Snoei was eerder op November Music te horen met de installatie Moving Stills, en als klankregisseur van Machinations van Georges Aperghis (2009). Snoei is ontwikkelaar van en tevens componist voor het Wave Field Synthesis systeem van The Game of Life. Wouters CD Tactile (BV Haast) ligt sinds april 2009 in de winkel.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten