21:15
Amare
Spuiplein 150
Den Haag
Tickets kopen
21:15
Amare
Spuiplein 150
Den Haag
Tickets kopen

Een primeur voor Dag in de Branding: een eerste concert in de nieuwe concertzaal op het Spuiplein!

Het Residentie Orkest en Slagwerk Den Haag gaven samen een compositie-opdracht aan een van Nederlands meest vooraanstaande componisten: Richard Rijnvos.

Afrique is het vierde deel van het prestigieuze project Grand Atlas, een zevendelige cyclus voor orkest, waaraan Richard Rijnvos tien jaar geleden is begonnen. In elk deel verbeeldt hij een ander continent en integreert hij de lokale muziektradities in zijn partituur.

Richard Rijnvos (foto Mark Kohn)
Slagwerk Den Haag

Afrique start in het hart van Egypte. Op weg naar de tempels en tombes bij Karnak en Luxor horen we uit de verte flarden authentieke muziek. Bij het naderen van het dorp El-Tod onderscheiden we duidelijk het karakteristieke geluid van de mizmar, een extreem luid dubbelriet blaasinstrument. We dalen per boot de Nijl af naar het Victoriameer in Oeganda, Oost-Afrika. Het centrale instrument in het dorp Nakibembe is de embaire, een xylofoon van ongeveer 2,5 meter lang, bespeeld door zes personen. Onze reis gaat verder via de oostkust naar Botswana, waar de bevolking rietfluiten bespeelt, de zogenaamde ditlhaka.

Terug naar het noorden via het regenwoud van Kameroen ontmoeten we de Baka-bevolking. Hun muziek is voornamelijk vocaal en vertoont een opvallende polyfone verfijning. De reis eindigt in Senegal, West-Afrika, waar de Wolof-bevolking de Sabar-drumtraditie in ere houdt. Een van de meest gerenommeerde pioniers was maestro Doudou N’Diaye Rose (1930-2015), en in zijn geest eindigt Afrique met een orkestrale remix van Rose Rhythm.

Aansluitend speelt het Residentie Orkest Mendelssohns Schotse symfonie.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten