za 13 november 2021
20:30
Amare
Spuiplein 150 Den Haag

Afrique is het vierde deel van het prestigieuze project Grand Atlas, een zevendelige cyclus voor orkest, waaraan Richard Rijnvos tien jaar geleden is begonnen. In elk deel verbeeldt hij een ander continent en integreert hij de lokale muziektradities in zijn partituur.

Afrique start in het hart van Egypte. Op weg naar de tempels en tombes bij Karnak en Luxor horen we uit de verte flarden authentieke muziek. Bij het naderen van het dorp El-Tod onderscheiden we duidelijk het karakteristieke geluid van de mizmar, een extreem luid dubbelriet blaasinstrument. We dalen per boot de Nijl af naar het Victoriameer in Oeganda, Oost-Afrika.

Richard Rijnvos (foto Mark Kohn)
Slagwerk Den Haag

De gastvrije lokale bevolking van Nakibembe, een klein dorpje in Busoga, trakteert ons op een avond met hun inheemse muziek. Het centrale instrument in het dorp Nakibembe is de embaire, een xylofoon van ongeveer 2,5 meter lang, bespeeld door zes personen. De reis gaat verder via de oostkust naar Botswana, waar de bevolking rietfluiten bespeelt, de zogenaamde ditlhaka. Het is gebruikelijk dat mannen op fluiten van verschillende grootte spelen, terwijl ze in een cirkel tegen de klok in dansen, omringd door klappende vrouwen en jonge meisjes.

Terug naar het noorden via het regenwoud van Kameroen ontmoeten we de Baka-bevolking. Hun muziek is voornamelijk vocaal en vertoont een opvallende polyfone verfijning. Aan de hand van repetitieve melodische fragmenten, met weinig variatie, maar veel improvisatie, dansen, zingen en jodelen ze hun genezingsrituelen, inwijdingsrituelen, begrafenissen, maar ook voor puur vermaak.

De reis eindigt in Senegal, West-Afrika, waar de Wolof-bevolking de Sabar-drumtraditie in ere houdt. Een van de meest gerenommeerde pioniers was maestro Doudou N’Diaye Rose (1930-2015), en in zijn geest eindigt Afrique met een orkestrale remix van Rose Rhythm.

Aansluitend reizen we van Afrika naar Schotland. De Schotse Hooglanden maakten op componist Felix Mendelssohn een onuitwisbare indruk. Aan zijn familie schreef hij: ‘Ik geloof dat ik hier het begin van mijn symfonie heb gevonden.’ Zijn Schotse symfonie is er eentje die je niet mag missen.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten