za 13 november 2021
16:00
Nieuwe Kerk
Spui 175 Den Haag

De afgelopen twee jaar creëerde de getalenteerde componiste Meriç Artaç tijdens haar traject als artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding vijf opvallende muzikale personages. Personages geïnspireerd door mensen die ze op straat tegenkomt en vervolgens met grote verbeeldingskracht tot leven brengt. In haar nieuwe opera The Arrival of Mr. Z brengt Artaç het vijftal bij elkaar in een zoektocht naar hun schepper: Mr. Z.

Meriç Artaç bevraagt in The Arrival of Mr. Z wat ze om zich heen ziet gebeuren. Ze gaat in op de rol van externe mechanismen in onze samenleving, zoals geloof, levensovertuiging, idealen en macht. In hoeverre hebben zij een verbindende functie en in hoeverre vormen ze een bedreiging? The Arrival of Mr. Z is een reflectie op het spanningsveld tussen individuele vrijheid en de behoefte houvast te vinden aan machten buiten jezelf. Een beeldende opera over verandering en hoop met een prachtige cast podiumpersoonlijkheden.

★★★★ NRC 
‘Geslaagd afscheid componiste Meriç Artaç bij Haags festival Dag in de Branding. (…) ‘Naast de schitterende vormgeving, uitstekende uitvoering en bevredigende komst van Mr. Z, in de vorm van grommend audiovisueel spektakel, kwam dat door Artaç’ muziek: afwisselend lyrisch, krachtig, beeldend en sfeervol.’ – Joep Stapel

Rudan is een drukke zakenman, wiens gedachten nooit tot rust komen. Gece is een melancholicus die alleen in het donker leeft. De klassieke narcist Korke is alleen maar met zichzelf bezig. Yori is een angstig, introvert en kwetsbaar personage, dat zich het liefst verstopt. Zizos ten slotte, ontpopt zich tot de waakhond van de mysterieuze Mr. Z. Samen met regisseur Sjaron Minailo creëert Artaç een grande finale, waarin haar personages gedwongen worden samen te werken: de eenzame figuren hebben elkaar hard nodig. Artaç laat zich leiden door vragen als: wat gebeurt er als we op onszelf zijn aangewezen? Is gelijkheid alleen in theorie mogelijk? Waarom is in onze samenleving altijd controle en hiërarchie nodig?

Meriç Artaç: “Samen met regisseur Sjaron Minailo creëer ik een zeer kleurrijke, dynamische ervaring voor het publiek. Alle personages die ik afzonderlijk heb gepresenteerd, komen samen in de grande finale, in het huis van Mr. Z. Tijdens de opera zullen ze moeten samenwerken: de eenzame personages hebben elkaars steun hard nodig.

Foto: Merlijn Doomernik

Meriç Artaç, concept en compositie
Sjaron Minailo, conceptontwikkeling, libretto en regie
Funda Müjde, stem (Funda)
Felicia van den End, fluit (Zizos)
Brigitte van Hagen, sopraan (Gece)
David Kweksilber, basklarinet (Yori)
Jussi Lehtipuu, bariton (Rudan)
Julia Pallanch, zang en tapdans (Korke)
Robbrecht van Cauwenberghe, bajan
Mei-Yi Lee, slagwerk
Robin Veldman, viool
Anna Jurriaanse, altviool
Harry Broom, cello

The Arrival of Mr. Z is ook te zien op 14 november bij November Music (Den Bosch) en op 9 december in het Muziekgebouw (Amsterdam).

The Arrival of Mr. Z is een productie van Festival Dag in de Branding en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Fonds Podiumkunsten, Société Gavigniès, Fonds Henri Fock | Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds21 en BNG Cultuurfonds.

 

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten