za 13 december 2014
22:00
Kloosterkerk
Lange Voorhout 4 Den Haag

Met een geraffineerd gevoel voor kleur en timing zuigt Klaas De Vries je los van tijd en ruimte. Hij verbindt een oude orgeltoon met die van een elektrische gitaar en mengt de oerklanken van een panfluit met dat van trommels en priesterlijke mannenzang. Oost en west grijpen in elkaar, oude muziek transformeert in nieuwe. Aangrijpend is de transformatie van de oude, zingende vrouw in de jonge schoonheid. De Volkskrant

Ono no Komachi was een van de meest prominente vrouwelijke dichters uit de Japanse geschiedenis. Volgens legenden was ze een zeer mooie vrouw en had ze veel aanbidders. Muziektheater De Helling, het gezelschap van Klaas en Gerrie de Vries, maakte een mystieke voorstelling over Komachi. Honderd nachten, honderd jaren gaat over gekmakende liefde en ongenaakbare schoonheid, gekoesterde dromen en verloren illusies, jong zijn en ouder worden en het eeuwige mysterie van de tijd, het leven en de dood.

De makers hebben zich laten inspireren door het eeuwenoude Japanse Noh-theater. In deze raadselachtige theaterkunst vormen tekst, spel, zang, muziek, dans, kostuums, maskers en ruimte een eenheid waar alles met alles verbonden is zonder dat het ene ondergeschikt is aan het andere. De voorstelling wordt in grote kerken gespeeld. De bijzondere architectuur, het licht en de ruime akoestiek hebben een directe invloed op de voorstelling. Dunja Jocic is verantwoordelijk voor regie en choreografie. Haar interdisciplinaire werk kent een verfrissende dynamiek en toegankelijkheid.

Compositie: Klaas de Vries
Zang: Gerrie de Vries
Dunja Jocic, dans
Jellantsje de Vries, viool
Mathijs Koene, panfluit
Stefan Gerritsen, elektrische gitaar
Tatiana Koleva, slagwerk
Jochem Schuurman, orgel
René Uijlenhoet, elektronica

Libretto: Samengesteld en geschreven door Gerrie de Vries. Vrij naar “Sotoba Komachi” een Noh- spel uit de Japanse middeleeuwen van de legendarische auteur Zeami (1330-1384) met fragmenten uit gedichten van o.a Drummond de Andrade en Fernando Pessoa.

productie De Helling i.s.m. Grand Theatre Groningen

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten