za 16 september 2006
22:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag

Loos Ensemble: Peter van Bergen woodwinds, live electronics / Gerard Bouwhuis, elektrische piano / Petra Dolleman, live image / Huib Emmer, live electronics / Johan Faber, percussion. Joost van Veen, live image

Huib Emmers nieuwe stuk voor LOOS heet VORTEX ( het engelse woord voor maalstroom) en duurt ongeveer 15 minuten. In dit stuk zijn beeld en geluid aan elkaar gekoppeld.
De klank van LOOS, bestaande uit basklarinet, slagwerk, orgel, live-elektronica wordt gecombineerd met de live gemanipuleerde filmbeelden van de Rotterdamse filmer Joost van Veen.

Peter van Bergen: FI.1 & FI.2.
FI.1 staat voor Factorseries Interactive. Het zijn werken waarin gecomponeerd materiaal, improvisatie en interactieve elektronica met elkaar vervlochten zijn in meerkeuzige trajecten.
FI.1 is geschreven voor en opgedragen aan Gerard Bouwhuis.
FI.2 is geschreven voor en opgedragen aan Johan Faber.

In WIT EN ZWART & JAZZKWARTET worden beeld en geluid volgens verschillende procédés gegenereerd, en met elkaar in verband gebracht. JAZZKWARTET maakt daarbij gebruik van interactieve elektronica. ‘ Pdq^d ‘ is een project van Studio LOOS en bestaat uit Petra Dolleman (live image) en Peter van Bergen (live music). De programmering van de elektronica is tot stand gekomen in samenwerking met Bill Hsu (USA).
Dit programma is tot stand gekomen met dank aan het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

LOOS Ensemble LOOS werd in 1982 onder leiding van componist/musicus Peter van Bergen opgericht en valt nauwelijks onder te brengen in een categorie of genre. De groep staat voor een muzikaal idioom, een visie op muziek en een muzikaal-maatschappelijke houding. Daarbij is een van de belangrijkste kenmerken het experiment in vorm en inhoud.

Met het incorporeren van moderne technologie en elektronica in het spijkerharde, granieten en confronterend precieze percussieve geluid van de groep en de samenwerking met componisten, improvisatoren als Camel Zekri, Mohamed Beldjoudi, Wria Shekany, Zeena Parkins, Ikue Mori, Misha Mengelberg, Atsuhiro Ito, Gert Jan Prins, Edwin van der Heide, theatermakers, choreografen en beeldende kunstenaars heeft LOOS zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande internationale avant-gardegroepen van dit moment.

Het grootste deel van het repertoire bestaat uit stukken met de naam Factorseries- een gestaag groeiende reeks composities en ‘speelstructuren’ van de hand van Peter van Bergen, waarin muziek tot in haar essentie is herleid – een drie-eenheid van akkoorden, stilte en improvisatie met een geheel eigen klank-esthetiek.

Verscheidene componisten waaronder Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Huib Emmer, Guus Janssen, Yannis Kyriakides, Paul Termos, Edwin van der Heide, Misha Mengelberg en Martijn Padding, hebben zowel om die reden als vanwege de specifieke uitvoerende kwaliteiten van de individuele leden speciaal voor LOOS en in nauwe samenwerking met de groep , bijzondere composities geschreven.
Naast optredens in vele radio- en tv-programma’s gaf LOOS de afgelopen jaren concerten in heel Europa o.a. Donaueschinger Musiktage, Warschauer Herbst, Nickelsdorfer Konfrontationen, Nederlandse Muziekdagen, Vancouver International Jazzfestival, Afrika , Rusland, Polen, USA en Midden- en Zuid-Amerika.
LOOS werkte samen met het Radio Kamer Orkest o.l.v. Peter Eötvös, het ASKO-Ensemble, Theatergroep Hollandia o.l.v. Johan Simons en Paul Koek, Dansgroep Krisztina de Châtel, choreografe Karin Post, beeldende kunstenaars Rob Birza, Peter Struycken, Yvonne Fontijne, Hans Aarsman en Hans van der Ham.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten