za 26 mei 2012
13:00
Korzo
Prinsestraat 42 Den Haag

Vissen hoesten niet is geïnspireerd op het leven en de gedragingen van mensen in een metropool. In de grote stad moeten zij zich verhouden tot een onoverzichtelijke veelheid, zoeken ze naar codes om het samenleven in een gemeenschap draaglijk en leefbaar te maken. Gedreven door een drang tot gemeen¬schappelijkheid – een collectief, een ensemble – leggen ze hun gedrag vast door regels en rituelen.
Zeven mensen komen bijeen, op zoek naar onvindbare zingeving; ze stamelen, tasten af en raken soms verloren. Ze proberen, falen, pogen opnieuw, forceren en slagen soms eventjes. “Vissen hoesten niet” toont en verklankt het ritme van lichamen in een urbane omgeving. Soms verbinden die zich onverwacht in dat wat er niet echt is maar toch lijkt te zijn, een ritmische schoonheid.

Jan van de Putte geldt als een van de meest eigenzinnige componisten in Nederland. Zijn werk gaat vaak over de grenzen van het strikt muzikale heen. Het verkent het onderbewuste, maar het zet zich in het geheugen vast. Van de Putte componeert ervaringen – maar dan wel met een uitgesproken muzikale invalshoek, waarin timing essentieel is. Zijn werk heeft het karakter van een eenmalige, onherhaalbare gebeurtenis. Hij heeft een fascinatie voor wat er àchter menselijk gedrag schuilt. “Vissen hoesten niet” is zijn eerste compositie voor slagwerk-sextet.
Jos van Kan regisseert toneel, opera en muziektheater in Nederland, Duitsland en Azië. Hij werkte onder andere bij Oostpool, Orkater en Het Zuidelijk Toneel. In Duitsland regisseert hij veelal komedies, terwijl hij zich in Nederland meer en meer toelegt op vernieuwend muziektheater. Hij regisseerde werken van onder meer Sciarrino, Feldman en Rijnvos. In het Holland Festival 2012 regisseert hij “De Rode Kimono” van Micha Hamel. Bij Slagwerk Den Haag regisseerde hij eerder het succesvolle “Words and Beyond” van de Nederlands-Koreaanse componiste Seung-Ah Oh (Dag in de Branding 09, oktober 2008).

Slagwerk Den Haag is een gespecialiseerd ensemble dat gedurende 35 jaar een inter¬natio¬nale faam heeft opgebouwd op het gebied van eigentijdse slagwerkmuziek. Het onderneemt een enorme diversiteit aan projecten en is in Nederland momenteel het meest actieve eigentijdse-muziekensemble. Naast muziek- en jeugdprojecten heeft het ensemble veel ervaring met theatrale, dans- en andere multidisciplinaire projecten.

Compositie: Jan van de Putte
Regie: Jos van Kan
Musici: Fedor Teunisse, Juan Martinez, Niels Meliefste, Pepe Garcia, Joey Marijs, Vitaly Medvedev
Dans: Jasper Džuki Jelen
Toneelbeeld: Michiel Voet
Kostuums: Dorien de Jonge
Lichtontwerp: Stefan Dijkman
Dramaturgie: Berthe Spoelstra
Techniek: Kees van Zelst
Productie: Slagwerk Den Haag / Stephie Büttrich
Co-productie: Grand Theatre Groningen

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten