za 15 oktober 2022
21:00
Korzo
Prinsestraat 42 Den Haag

In Wake The Dead komen oude en nieuwe muziek, improvisatie en elektronica samen. Morris Kliphuis en Joanna Duda creëren een hypnotiserende klankwereld van zachte texturen, rusteloze ostinato’s en flarden melodie, verweven met de melancholische klank van barokviool, traverso en violone. Het muzikale verleden gaat in gesprek met het heden, en barokinstrumenten worden benaderd met een fris oor voor hun intieme weemoedige klank. Een caleidoscopische, ruimtelijke concertervaring.

Hoornist Kliphuis en pianiste Duda ontmoetten elkaar in 2019 tijdens de residency Sound Out in Polen. Ze delen een carrière in de jazzwereld, een achtergrond in de klassieke muziek, en combineren beiden live elektronica met hun akoestische instrument. In gesprekken over een gezamenlijk project werd hun fascinatie voor de klank van barokinstrumenten snel duidelijk.

Morris Kliphuis en Joanna Duda
Morris Kliphuis en Joanna Duda

Gedurende drie weken in 2021 – in Katowice, Berlijn en Den Haag – zijn Duda en Kliphuis al improviserend en componerend op zoek gegaan naar een gezamenlijke muzikale taal. De composities laten veel ruimte voor improvisatie en geven de individuele muzikant een grote verantwoordelijkheid.

Parallel aan hun eigen instrumenten ontwikkelen Duda en Kliphuis elektronische klanklagen. Doordat de samples tijdens het concert live worden opgenomen klinken ze elke keer anders en behoudt het resultaat iets onvoorspelbaars. Dat leidt tot een dynamisch ensemblespel, waarin iedereen moet kunnen volgen én leiden.

Op 14 oktober gaat Wake The Dead in première in het Bimhuis in Amsterdam en op 15 oktober is het te horen bij Festival Dag in de Branding. Wij spraken Morris over dit nieuwe project, zijn fascinatie met barokmuziek en de samenwerking met het Koninklijk Conservatorium. Morris Kliphuis: “We gaan een zachte, hypnotiserende droomwereld bouwen.” Lees het hele interview hier.

In deze video’s lichten wij een tipje van de sluier. Kijk hier naar Wake the Dead live – Fireflies in Muchowiec en hier naar Wake the Dead live – Premiere Symptoms

Wake the Dead werd gerealiseerd in samenwerking met Festival Dag in de Branding, Korzo en het Koninklijk Conservatorium, mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds / Fonds 5, de Van den Berch van Heemstede Stichting en het Instytut Adama Mickiewicza.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten