za 16 mei 2015
22:00
Dr Anton Philipszaal

20 Questions is een moeilijk maar daarom niet minder uitdagend spel voor twee pianisten (en publiek). De pianist aan de rechter vleugel heeft drie noten opgeschreven (de vraag) die de pianist aan de linker vleugel moet zien te raden d.m.v. de aangeven stemming. De pianist rechts bevestigt een goed antwoord met een octaaf en een fout antwoord met een akkoord. Als de pianist links er niet meteen uitkomt kan hij aangeven de vraag opnieuw te willen horen. Elke ronde wordt gemarkeerd door een dalende toonladder. Het stuk duurt dus maximaal 20 rondes.

Componist Il Hoon Son: “20 Questions is het eerste stuk in mijn serie «Musical Games». Het is een simpel raadspelletje, muzikaal uitgewerkt. Als je binnen 20 seconden raadt welke noten ik heb opgeschreven, dan win je het spel. Veel succes en veel plezier!”

De oerkrachten van Le Sacre du Printemps ontladen zich in Stravinsky’s oorspronkelijke versie in een groot orkest met een flinke batterij aan slagwerk. Pianist en componist Maarten Bon balde de uitbarstingen van energie samen in een versie voor vier piano’s. Een bezetting die even goed weg weet met Stravinsky’s spectaculaire ritmes als met zijn tollende notenslingers. De bewerking wordt gespeeld door het Amsterdam Piano Quartet. De vier pianisten doen volledig recht aan de furie die door de muziek raast. Ze laten de ruimte trillen met de kleurschakeringen in Stravinsky’s palet

Bon: ‘Bij mijn bewerking stond een absolute trouw aan de noten van Stravinsky voorop. Ik heb geen enkele noot of notenwaarde, geen enkel dynamisch teken veranderd. Ik heb wel het een en ander moeten weglaten (tot mijn grote spijt). Ik heb nooit iets toegevoegd; mijn werk bestond erin, zinvolle, voor de spelers interessante, eventueel moeilijke, maar niet onspeelbare pianopartijen te maken. Acht handen moeten op vier vleugels immers een muziek verklanken die normaliter door 208 handen op 118 instrumenten wordt gerealiseerd!’ Het Amsterdam Piano Quartet, het gezelschap waarmee Bon zijn bewerking zelf uitvoerde, verstaat die kunst als geen ander en raast als een eensgezinde furie door Stravinsky’s buitengewoon krachtige muziek.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten