za 18 september 2021
22:15
Lutherse Kerk

Karlheinz Stockhausen was een van de grondleggers van de elektronische muziek en inspireerde popmusici als The Beatles, Prince en Björk. Niet voor niets luidt in kringen van dj’s en elektronische muzikanten zijn bijnaam tegenwoordig ‘papa techno’.

Aus den Sieben Tagen is een cyclus van vijftien composities die Stockhausen in 1968 schreef. Hij ontwikkelde het concept van ‘intuïtieve muziek’, waarbij hij geen noten opschrijft maar de musici instructies geeft als: “Speel een vibratie in het ritme van het universum” of “Houdt een toon net zo lang aan (…) tot de hele klank in goud verandert.”
Ondanks de abstracte en poëtische beelden eist Stockhausen muzikale precisie: “Ik wil geen spirituele seance – ik wil MUZIEK!“, en ook: “...geen onbepaaldheid, maar intuïtieve vastberadenheid!

Basklarinettist Gareth Davis staat bekend om zijn eclectische smaak, die reikt van hedendaagse klassiek en vrije improvisatie tot rock en elektronische muziek. Hij werkte samen met uiteenlopende musici als Frances Marie Uitti, Merzbow en het Nederlandse ensemble MAZE, dat werd opgericht door Yannis Kyriakides en Anne LaBerge.

Ook in dit Stockhausen-project brengt hij ervaren musici vanuit heel verschillende achtergronden bijeen – samen een spannende, heterogene groep muzikanten. Zo vertegenwoordigt Roland Dahinden de wereld van de jazz (hij speelde met Miles Davis en Anthony Braxton), is Robin Rimbaud (aka Scanner) een pionier in de elektronische muziek, komt Tomas Jarmyr, drummer van Motorpsycho, uit de psychedelische rock, enzovoorts.

Gareth Davis Group
Gareth Davis, basklarinet
Roland Dahinden, trombone/alphorn
Tomas Jarmyr, drums
Dario Calderone, contrabas
Markéta Schaffartzik, stem
Agathe Max, altviool
Robin Rimbaud (scanner), elektronica
Vinny Jones, lichtontwerp

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten