za 2 december 2017
15:00
Nieuwe Kerk
Spui 175 Den Haag
14.15 uur: vraaggesprek met Kate Moore, Hugo Morales en Aart Strootman. Presentatie: Jellie Brouwer

De Willem Pijper Prijs is bestemd voor een compositie met een ‘signaalfunctie’. Volgens de jury voldoet Hugo Morales Murguía met zijn stuk Equid (2014) aan die voorwaarde, want het is ‘een opvallend krachtig stuk muziek, waarin Hugo Morales in 20 minuten een rijke klankwereld oproept met behulp van een verzameling paardenkaken. Door zijn introductie van dit traditionele Latijns-Amerikaanse volksinstrument in het hedendaagse percussierepertoire heeft Morales een werk gecomponeerd dat primitief ritueel paart aan akoestisch raffinement. Zo sluit dit stuk uitstekend aan bij een groot deel van zijn overige werk: door zijn keuze van materialen en de precieze, maar lichtvoetige aard van zijn composities klinkt zijn muziek alsof die altijd al bestaan heeft, maar is deze tegelijkertijd ook helemaal van deze tijd.’

Hugo Morales combineert de klank van de paardenkaken met een subtiele versterking en een lo-fi technologie, zó dat de grens tussen akoestisch en elektronisch vervaagt. Zijn geluidspalet laat akoestische instrumenten vaak klinken als elektronische, terwijl hij de elektronica met zoveel fijnzinnigheid behandelt dat ze de diepgang van akoestische instrumenten krijgt.

Hugo Morales

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten