za 26 februari 2022
16:30
Korzo
Prinsestraat 42 Den Haag

In de zomer van 2021 leek de pandemie ten einde, maar de wereld om ons heen was een ravage, constateerde Claudio F Baroni. Lege steden, dagelijks nieuwe besmettingscijfers en talloze anonieme doden. In Confessions wil Baroni reageren op deze benauwende sfeer. Hij koos een aantal gedichten van Anne Carson die in woorden vat wat we nu zo enorm missen: de menselijke relaties en conflicten, die onlosmakelijk verbonden zijn met namen, gezichten, heden en verleden. Carsons poëzie draait om die kleine alledaagse gebeurtenissen, die plots uit ons leven verdwenen zijn. Confessions is een compositie van ruim een half uur, geschreven voor basklarinet, contrabas, elektrische gitaar, piano, accordeon, keyboard, operator, speakers en tape. Het stuk is onderdeel van een reeks composities gebaseerd op gesproken woord. Een spectrale analyse van de stemmen bepaalt de structuur, duur en toonhoogte die de muziek vormgeven.

Vis insita (2021) is geschreven voor een contrabas en loop-station, waarbij de bassist een snaar aan één stuk door strijkt. De complexe glissandi die zo ontstaan worden door het loopstation gestapeld tot een gelaagd en veelstemmig akoestisch bouwwerk. Vandaag wordt het werk uitgevoerd in een versie voor ensemble.
De titel ‘vis insita’ is ontleend aan het boek Philosophia Naturalis Principia Mathematica van Isaac Newton uit 1687, waarin hij de eerste wet van beweging definieert: ‘Objecten in beweging neigen naar beweging, objecten in rust neigen naar rust.’

Ezequiel Menalled (Modelo62) “Ik geloof dat Claudio een sterke muzikale taal heeft opgebouwd die hem onderscheidend en uniek maakt.” Lees het complete interview hier.

Modelo62 ging zelf uitgebreid in gesprek met componist Claudio Baroni. Bekijk de video hier

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten