za 26 februari 2022
20:30
Amare Studio
Spuiplein 150 Den Haag
Jan-Peter de Graaff

Met Parallax grijpt componist Jan-Peter de Graaff een van de meest actuele kwesties bij de lurven: het complotdenken. ‘Parallax’ is het verschijnsel dat de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van een ander voorwerp of de achtergrond varieert als het vanuit verschillende posities bekeken wordt, aldus Wikipedia. Het verschijnsel raakt dus aan gezichtsbedrog én subjectieve waarneming. De Graaff illustreert dit fenomeen aan de hand van de zogeheten flat-earthers, mensen die denken dat de aarde plat is.

 

In dit muziektheaterwerk, ‘a conspiracy cycle in 14 songs’, stelt De Graaff een confronterende vraag: op welke onbewezen zekerheden bouw je zelf? Doet niet iedereen veel moeite een eigen wereld te creëren? ‘De mens is nu eenmaal van oudsher geneigd om religieuze gevoelens te ontwikkelen. Gebeurt dat niet, dan pakt hij elk surrogaat dat hij kan vinden.’

 

Parallax - Katrien Baerts
Parallax - Katrien Baerts

De Graaff: ‘Vanuit de ruimte hebben we kunnen vaststellen dat de aarde rond is. Maar een gelovige zal blijven zeggen: Dat zie jij zo. En je ziet het verkeerd. Want geloof maalt niet om bewijs. Dat vindt het in de onvoorwaardelijke overgave aan de voorstelling. Net als de liefde trouwens; geen begin van houvast en toch de kern van het bestaan. Voor de flat-earther is geloof een heilig weten.’

Parallax, op een tekst van Yuri Robbers en Eleanor Barlow, is een monodrama dat verwijst naar beroemde voorbeelden uit de muziekgeschiedenis: de Winterreise van Schubert, Pierrot lunaire van Schönberg en La voix humaine van Poulenc – met sopraan Katrien Baerts als flat-earther.

“Als een echte stemkunstenaar zingt, spuwt en streelt ze de spitsvondige verzen. De Graaff buit haar lenige stem uit in evocatieve melodieën vol verrassende wendingen.”  ★★★★ de Volkskrant

 

Interview met Jan-Peter de Graaff en Kenza Koutchoukali in NRC: ‘Net als wij creëren complotdenkers een eigen wereld’

Interview met Jan-Peter de Graaff voor Cultureel Persbureau: “Met alle standpunten die de sopraan verkondigt zal het publiek het in principe eens zijn; laat je niets aanpraten, luister naar je intuïtie, wees kritisch. En mijn stuk is alleen uitvoerbaar als de zanger op dat moment echt gelooft dat het waar is wat ze zingt. Katrien kan dat.” 

Peter-Jan de Graaff: “In Parallax geeft iemand een Ted-Talk-achtige presentatie waarin ze het publiek probeert mee te nemen in haar overtuiging dat de aarde plat is.” Lees het hele interview hier. 

Luister hier naar het stuk ‘V. Stunted Earth Proved’ uit Parallax.

Het Collectief
Toon Fret, fluit
Julien Hervé, klarinet
Thomas Dieltjens, piano
Wibert Aerts, viool
Martijn Vink, cello

Parallax - Katrien Baerts

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten