za 29 november 2008
19:30
Korzo5HOOG

Bij het bewegen van een danser spelen onder meer zijn positie in de ruimte, de snelheid van verplaatsen, richting en intensiteit een rol. Muziek is vaak statischer van aard. In zijn muziek voor TUNED gebruikt Arnold Marinissen een aantal klankbronnen, gefixeerd of beweeglijk: live slagwerk, luidsprekers, stem en de porseleinen hoorns van Pierluigi Pompei. Hierdoor kunnen niet alleen de ogen maar ook de oren van het publiek diepte waarnemen. Om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de verschillende klankbronnen bestaat het muzikale materiaal bijna alleen uit klankvelden, instrumentaal en vocaal. Deze contrasteren sterk in klank en dynamiek worden gestapeld, overlappen, wisselen elkaar af en steeds weer zetten ze de dansers aan tot bewegen.

Ederson Rodrigues Xavier is als danser een bekende en opvallende verschijning in het werk van onder meer het Scapino Ballet, Nanine Linning en Leine & Roebana. In 2006 ontving hij vab de VSCD de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van het seizoen. Dit is de belangrijkste prijs die een danser in Nederland kan krijgen. Als choreograaf nam Ederson Rodrigues Xavier ook aan het vorige CaDance festival deel.

In zijn nieuwe duet Tuned concentreert Ederson Rodrigues Xavier zich op de fijnzinnigheid van het gehoor. Dit zintuig zorgt ervoor dat ons lichaam letterlijk in balans blijft, maar ook dat we ons kunnen verbinden met de wereld om ons heen. Rodrigues Xavier vindt voor Tuned inspiratie in een wetenschappelijk onderzoeksgebied dat Cymatics genoemd wordt. Hierbij wordt in kaart gebracht hoe geluid inwerkt op de materie en hoe elk woord, elk geluid en elke vibratie een bepaalde vorm aanneemt. Samen met de componist en musicus Arnold Marinissen onderzoekt de choreograaf de complexiteit van het gehoor en de inwerking van geluid op het menselijk lichaam vanuit dit vormperspectief. Door de muzikale vorm van elementaire menselijke geluiden te variëren, creëren zij een onmiddellijke dialoog tussen geluiden en lichamelijke sensaties. Het decor van grote porseleinen hoorns, gemaakt door Pierluigi Pompei, versterkt het besef van zowel de kwetsbaarheid als de kracht die aan ons horen eigen is.

Tuned is een opdracht van Dansateliers, Rotterdam en was eerder te zien in het festival CaDance, oktober 2008.

Arnold Marinissen maakte voor BVHaast een reeks van drie solo-CD’s die met groot enthousiasme werden ontvangen. Enkele persreacties: ’The infectious delight Marinissen brings to performances of contemporary music‘, ‘…’percussionist extraordinaire Arnold Marinissen…’, ‘’Virtuositeit is zijn handelsmerk’, ‘A wonderful collection of stimulating solo percussion performances’.

Marinissen is veel te beluisteren als solist en in kamermuziek. Hij toerde met een programma rond film en solo slagwerk, Beauty Unrealized, en was te gast op het Asia Pacific Festival in Wellington, Nieuw-Zeeland. Hij was speler en jurylid op het Tromp festival, waar hij samenwerkte met Trilok Gurtu, Evelyn Glennie en Peter Sadlo. Samen met ex-Frank Zappa drummer Terry Bozzio was hij artist in residence op het Traces of Rhythm Festival. Met de Canadese sopraan Barbara Hannigan deed hij een reeks duoconcerten. Hij verzorgde recitals in ondermeer Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland en Volgograd (Rusland). Hij soleerde met onder meer het WDR Symfonieorkest in Keulen, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, de Holland Symfonia, het Residentie Orkest, het Amsterdam Sinfonietta, het New Zealand Symphony Orchestra en de Southern Sinfonia, beide in Nieuw-Zeeland.
Arnold Marinissen voert ongedirigeerde kamermuziek uit met het Ives Ensemble, en wordt met regelmaat gevraagd als gastprogrammeur.

Dans: Liat Waysbort, Ederson Rodrigues Xavier

Decor: Pierluigi Pompei

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten