vr. 31 mei
20:15
Theater aan het Spui
Spui 187 Den Haag
Tickets kopen

MISSA MAMA NOVA is een performance met dans en koorzang over vrouwelijkheid, en het laatste deel van een drieluik waarin theatermaker en componist Timo Tembuyser christelijke ritualiteit naar zijn hand zet. Het vorige deel, Missa Mater Sola (2022) werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs op het Nederlands Theaterfestival.
De moederfiguur boezemt ontzag en bewondering in. Moeder Maria is vermoedelijk de meest afgebeelde vrouw uit de cultuurgeschiedenis. Maar, zegt de Belgische theatermaker en componist Timo Tembuyser, de moederfiguur is ook verworden tot een ‘heilig cliché’ en zelfs een ‘normatieve gevangenis’. In zijn MISSA MAMA NOVA wil Tembuyser ‘de archetypische Moeder-energie’ bevrijden uit het keurslijf van de patriarchale christelijke traditie.Timo Tembuyser: “Ik wil me loszingen van vastgeroeste kaders. Door archetypes elke keer opnieuw te belichamen, probeer ik ze te actualiseren.”

Timo Tembuyser - Foto: Sophie Saddington
MISSA MAMA NOVA

Na Missa Homo Sacer (2019) over de zondaar en Missa Mater Sola (2022), is deze nieuwe voorstelling het laatste deel in een missendrieluik waarin Tembuyser de spanning tussen individu en gemeenschap onderzoekt. De moederfiguur wordt vertolkt door danseres Fumiyo Ikeda. Een koor van zes vaderloze zonen (‘Queer Kings’ genoemd) zwermt om haar heen, op zoek naar hun eigen volwassen stem, waarbij ze zich van een eclectisch muzikaal idioom bedienen. Vanaf de zijlijn stuurt een fluitiste – die de adem van de moeder vertegenwoordigt – de performance aan. De bevrijding van de moeder leidt ten slotte tot een vreugdevolle viering van het vrouwelijke in ieder mens.

Theaterkrant over Missa Mater Sola (2022):
“De beeldschone composities vormen de ruggengraat van de voorstelling. Puttend uit verschillende religieuze zangtradities en verschillende talen, weet Tembuyser een overweldigende emotionele resonantie te creëren.”

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten