Istanbul

Een uitgestorven Istanbul vormt het decor voor Mr. Z., een korte film van artist-in-residence Meriç Artaç. Zij werd gegrepen door de onwerkelijke aanblik van haar geboortestad: “Voorheen klaagden we dat de stad uit zijn voegen barst en het eerste wat ik nu mis zijn de straten en pleinen vol mensen”. Deze desolate sfeer bepaalt de toon in haar in Istanbul opgenomen film waarin ze het personage Mr. Zanzun introduceert. Beeld en geluid vullen elkaar aan: we zien lege appartementen en fabrieksgebouwen, terwijl we de geluiden horen van de personages die zich daar verborgen houden.

Foto: Merlijn Doomernik

We zijn getuige van Mr. Z.’s speurtocht langs een reeks verlaten plekken in de Turkse metropool, waar hij de geluiden probeert te vangen van bewoners die zich voor hem schuil houden. Mr. Z. is een gevreesde karakterjager die als een roofdier zijn prooien achtervolgt, als een magiër hun geluiden verzamelt en overigens in raadselen is gehuld. Hij is het middelpunt van de opera die Artaç over anderhalf jaar (september 2021) brengt als afsluiting van haar residency bij Festival Dag in de Branding en waarin al haar voorstudies worden samengevoegd tot één kleurrijke voorstelling.

Mr. Z. (performer): Selimcan Yalçın
Regie: Gökdeniz Uslu
Fotografie: Ersin Gök

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten