België

Mosa Trio – violist Alexandra Van Beveren, cellist Paul Stavridis en pianist Bram de Vree – had een half jaar geleden niet kunnen bevroeden dat het zijn tienjarig bestaan op een abandoned place thuis in België zou vieren. Het jubileumconcert bestaat uit een mozaïek van verjaardagsstukjes: muzikale geschenken van componisten uit de compositieklassen van de conservatoria van Antwerpen, Luik, Maastricht en Rotterdam. Het project Mosaic omvat nu al zo’n dertig nieuwe composities, waaruit het drietal een selectie speelt.

Het volledige programma:
David Albulescu (Codarts Rotterdam) – Howl
Bram Rooses (1997, Koninklijk Conservatorium Antwerpen) – Pianotrio nr. 1 (Soupirs du vent d’automne)
Louis Comblin (2000, Conservatoire Royal de Liège) – Firestorm
Mateo Bourgogne (Conservatoire Royal de Liège) – Balerie clincorgne
Monika Wierbilowicz (Conservatorium Maastricht) – AQATAAM
Wim Henderickx (docent Koninklijk Conservatorium Antwerpen) – Colored Silence
Elliott Carter – uit 12 Epigrams for piano, violin & cello: deel 1, 2, 3, 4, 7 & 12

Van de Amerikaanse componist Elliott Carter klinken 6 delen uit 12 Epigrams, de zwanenzang van deze in 2012 overleden componist die op dat moment bijna de leeftijd van 104 jaar had bereikt. Epigrams bevat twaalf korte delen voor pianotrio. Gemodelleerd naar de oude Griekse literaire vorm kenmerken de deeltjes zich door verrassende en geestige wendingen in inhoud en sfeer. De compositie werd tijdens het Aldeburgh Festival 2013 door pianist Pierre-Laurent Aimard en leden van de Birmingham Contemporary Music Group in première gebracht.

David Albulescu (1996) studeert compositie aan Codarts in Rotterdam. Zijn stuk Howl, geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van de Amerikaanse beat poet Allen Ginsberg (1926-1997), vergelijkt hij met een mozaïek waarin verschillende esthetische stijlen in elkaar grijpen.

Bram Rooses (1997) studeert compositie aan het conservatorium van Antwerpen. Zijn eerste pianotrio, getiteld Soupirs du vent d’automne, is een miniatuurtje waarin hij de kleuren van de herfst tot klinken brengt.

Louis Comblin (2000) studeert compositie aan het conservatorium van Luik. Firestorm is een hommage aan de slachtoffers van het bombardement op Hiroshima en Nagasaki, toen de eerste atoombommen een eind maakten aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Zijn stuk maakt zowel de gewelddadigheid als de pijn en het verlies van dit drama voelbaar.

 

Mateo Bourgogne (1995) studeert eveneens aan het conservatorium van Luik. Hij schreef Balerie clincorgne – oud-Frans voor een ‘wiebelige dans’ – voor het Mosa Trio. Bourgogne beoogt met zijn compositie ‘een klein moment van onbekommerd plezier’ te scheppen, waarin geluiden transformeren tot muziek en vice versa.

Monika Wierbilowicz (1992) studeert aan het conservatorium van Maastricht. Wierbilowicz is van huis uit landschapsarchitect, maar haar hart ligt bij de muziek. ‘Architectuur was een rationele keuze, maar wat ik echt wil ontwerpen zijn noten, melodieën, frases en ritmes.’ AQATAAM schreef ze voor het Mosa Trio.

Wim Henderickx (1962) doceert compositie in Amsterdam en in Antwerpen. Colored Silence is een fragment uit zijn Piano Trio uit 2012. Inspiratiebron was een frase uit het gedicht Die Stille van Rainer Maria Rilke: ‘…Der Abdruck meiner kleinsten Bewegung bleibt in der seidenen Stille sichtbar…’

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten