MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER (1976) door Robert Ashley
deel 3: Landschap met Alvin Lucier – videoportret van componist Alvin Lucier
uitgegeven door Lovely Music
Eén van de meest belangrijke series filmportretten van de jaren ‘70, vervaardigd door Robert Ashley in samenwerking met een aantal medecomponisten (onder wie David Behrman, Philip Glass, Gordon Mumma, Pauline Oliveros en Terry Riley) en bestaand uit een deel Landschap / Interview (één uur) en een deel live performance (één uur).
“MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER is een muziektheaterstuk in kleurenvideo. Het betreft de uiteindelijke versie van een idee waar ik een aantal jaren over had nagedacht en aan had gewerkt: om in samenwerking met andere componisten wier muziek mij aanspreekt, een zeer omvangrijk stuk te maken. Het samenwerkingsverband van MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER komt, in ieder geval in de eerste plaats, tot uiting in het theatrale van de interviews, waarbij ik veel dank verschuldigd ben aan alle betrokken componisten voor hun vriendelijke toestemming om hen op deze manier te mogen portretteren.
Het stuk blijkt tevens een grootschalige documentatie te zijn van een belangrijke stijl die rond 1960 zijn intrede deed in de Amerikaanse concertmuziek. Deze componisten van de zogenaamde ‘post-serial’ / ‘post-Cage’-beweging hebben allen internationale faam verworven voor de originaliteit van hun werk en voor hun bijdrage aan dit tijdperk in muzikale compositie.
De stijl van de videopresentatie komt voort uit mijn behoefte een nieuwe weg in te slaan om muziek te laten zien terwijl deze wordt uitgevoerd. Het idee achter de visuele stijl van MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER is eenvoudig: zo dichtbij mogelijk de actie van de artiesten aanschouwen zonder daarbij het bekeken materiaal op enigerlei wijze te ‘knippen’. Met andere woorden: geen subjectief standpunt uit te drukken binnen het tijdsdomein van het muziekstuk via willekeurige vervangingen van tijd en ruimte.
De visuele stijl om de opgevoerde muziek weer te geven werd het ‘theater’ (het podium) aangezien de interviews en de portretten van de componisten in die stijl moesten worden uitgevoerd.”
Robert Ashley
A TRIBUTE TO JOHN CAGE (1973) door Nam June Paik
videoportret van de componist John Cage | uitgegeven door Electronic Arts Intermix, NYC, USA 1973, opnieuw bewerkt in 1976
A TRIBUTE TO JOHN CAGE is Paiks hommage aan avant-garde-componist John Cage. Cage was een belangrijke figuur in de moderne kunst en muziek en één van Paiks grootste inspiraties. De twee mannen waren bovendien goed bevriend en werkten veel samen. In dit veelzijdige portret creëert Paik een rijk geschakeerd geheel van Cages optredens, anekdotes en interviews met vrienden en collega’s. Daarnaast laat Paik vele voorbeelden zien van gezamenlijk gecomponeerde muziek- en televisiewerken die representatief zijn voor Cages manier van werken en interesses. De methodologie en filosofie achter Cages radicale muzikale esthetiek — toeval, willekeur, de democratisering van geluiden — komen tot uiting wanneer hij invloedrijke stukken speelt als 4’33” (bestaand uit volledige stilte) op Harvard Square in Cambridge, Massachussetts, of de I Ching gooit om de locaties van zijn optredens te bepalen. Onder de collage van elementen die in dit werk zijn opgenomen bevinden zich o.a. Zen for TV en vroege optredens van Paik en Charlotte Moorman, waaronder de TV Bra en anekdotes van componist Alvin Lucier.
Gastheer: Russell Connor. Gast: Alvin Lucier. Artiesten: John Cage, Marianne Amacher, Richard Teitelbaum, Pulsa, Charlotte Moorman, David Behrman en David Tudor. Fragmenten uit het werk van Cathy Berberian, Jud Yalkut, Francis Lee, David Rosenboom, Jackie Cassen, Stan VanDerBeek en Alfons Schilling. Geproduceerd door New Television Workshop en het tv-lab van de Amerikaanse televisiezender WNET/Thirteen.