16:00
Korzo5HOOG
Vanaf 16.00 uur doorlopend / foyer Korzo5HOOG: films en documentatie ter inleiding op Alvin Lucier
16:00
Korzo5HOOG
Vanaf 16.00 uur doorlopend / foyer Korzo5HOOG: films en documentatie ter inleiding op Alvin Lucier

MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER (1976) door Robert Ashley

deel 3: Landschap met Alvin Lucier – videoportret van componist Alvin Lucier

uitgegeven door Lovely Music

Eén van de meest belangrijke series filmportretten van de jaren ‘70, vervaardigd door Robert Ashley in samenwerking met een aantal medecomponisten (onder wie David Behrman, Philip Glass, Gordon Mumma, Pauline Oliveros en Terry Riley) en bestaand uit een deel Landschap / Interview (één uur) en een deel live performance (één uur).

“MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER is een muziektheaterstuk in kleurenvideo. Het betreft de uiteindelijke versie van een idee waar ik een aantal jaren over had nagedacht en aan had gewerkt: om in samenwerking met andere componisten wier muziek mij aanspreekt, een zeer omvangrijk stuk te maken. Het samenwerkingsverband van MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER komt, in ieder geval in de eerste plaats, tot uiting in het theatrale van de interviews, waarbij ik veel dank verschuldigd ben aan alle betrokken componisten voor hun vriendelijke toestemming om hen op deze manier te mogen portretteren.

Het stuk blijkt tevens een grootschalige documentatie te zijn van een belangrijke stijl die rond 1960 zijn intrede deed in de Amerikaanse concertmuziek. Deze componisten van de zogenaamde ‘post-serial’ / ‘post-Cage’-beweging hebben allen internationale faam verworven voor de originaliteit van hun werk en voor hun bijdrage aan dit tijdperk in muzikale compositie.

De stijl van de videopresentatie komt voort uit mijn behoefte een nieuwe weg in te slaan om muziek te laten zien terwijl deze wordt uitgevoerd. Het idee achter de visuele stijl van MUSIC WITH ROOTS IN THE AETHER is eenvoudig: zo dichtbij mogelijk de actie van de artiesten aanschouwen zonder daarbij het bekeken materiaal op enigerlei wijze te ‘knippen’. Met andere woorden: geen subjectief standpunt uit te drukken binnen het tijdsdomein van het muziekstuk via willekeurige vervangingen van tijd en ruimte.

De visuele stijl om de opgevoerde muziek weer te geven werd het ‘theater’ (het podium) aangezien de interviews en de portretten van de componisten in die stijl moesten worden uitgevoerd.”

Robert Ashley

A TRIBUTE TO JOHN CAGE (1973) door Nam June Paik

videoportret van de componist John Cage | uitgegeven door Electronic Arts Intermix, NYC, USA 1973, opnieuw bewerkt in 1976

A TRIBUTE TO JOHN CAGE is Paiks hommage aan avant-garde-componist John Cage. Cage was een belangrijke figuur in de moderne kunst en muziek en één van Paiks grootste inspiraties. De twee mannen waren bovendien goed bevriend en werkten veel samen. In dit veelzijdige portret creëert Paik een rijk geschakeerd geheel van Cages optredens, anekdotes en interviews met vrienden en collega’s. Daarnaast laat Paik vele voorbeelden zien van gezamenlijk gecomponeerde muziek- en televisiewerken die representatief zijn voor Cages manier van werken en interesses. De methodologie en filosofie achter Cages radicale muzikale esthetiek — toeval, willekeur, de democratisering van geluiden — komen tot uiting wanneer hij invloedrijke stukken speelt als 4’33” (bestaand uit volledige stilte) op Harvard Square in Cambridge, Massachussetts, of de I Ching gooit om de locaties van zijn optredens te bepalen. Onder de collage van elementen die in dit werk zijn opgenomen bevinden zich o.a. Zen for TV en vroege optredens van Paik en Charlotte Moorman, waaronder de TV Bra en anekdotes van componist Alvin Lucier.

Gastheer: Russell Connor. Gast: Alvin Lucier. Artiesten: John Cage, Marianne Amacher, Richard Teitelbaum, Pulsa, Charlotte Moorman, David Behrman en David Tudor. Fragmenten uit het werk van Cathy Berberian, Jud Yalkut, Francis Lee, David Rosenboom, Jackie Cassen, Stan VanDerBeek en Alfons Schilling. Geproduceerd door New Television Workshop en het tv-lab van de Amerikaanse televisiezender WNET/Thirteen.

programma 29 mei 2010

15:00

Ministerie van Financiën

Iannis Xenakis – Oresteia

Dario Fo, ondernemers in de kunst / Rick Schoonbeek, dirigent / Koos Sekrève, zang / Wilma Sekrève, regie

16:00

Korzo5HOOG

Vanaf 16.00 uur doorlopend / foyer Korzo5HOOG: films en documentatie ter inleiding op Alvin Lucier

voorprogramma

Robert Ashley – Landscape with Alvin Lucier
Nam June Paik – A Tribute to John Cage

Vanaf 16.00 uur doorlopend / foyer Korzo5HOOG: films en documentatie ter inleiding op Alvin Lucier

17:00

Korzo5HOOG

Met een introductie op het werk van Lucier en het programma van DidB 16 door Nicolas Collins

Alvin Lucier – Still Lives
Alvin Lucier – Opera with Objects
Alvin Lucier – 947

Anne La Berge, fluit / Reinier van Houdt, piano / Pepe Garcia, slagwerk

Met een introductie op het werk van Lucier en het programma van DidB 16 door Nicolas Collins

19:30

Theaterzaal Bink36

Alvin Lucier – Music for solo performer
Alvin Lucier – Bird and person dyning

Alvin Lucier / Nicolas Collins

20:30

Korzo5HOOG

Alvin Lucier – Vespers
Alvin Lucier – A Tribute to James Tenney
Alvin Lucier – Broken Line
Alvin Lucier – Nothing is real (Strawberry Fields Forever)

Alvin Lucier / Slagwerk Den Haag / Anne La Berge, fluit / Pepe Garcia, slagwerk / Chris Dahlgren, contrabas / Nora Mulder, piano

22:00

Het Hemels Gewelf van James Turrell (Kijkduin)

Alvin Lucier – Sferics

Anne Wellmer / Bram Vreven, realisatie

programma 30 mei 2010

14:00

Koninklijk Conservatorium

Lezing “Everything is real”

Alvin Lucier – I am Sitting in a Room

Alvin Lucier

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten